Kuru yemişin azı karar, çoğu zarar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2010 21:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Tüketiminde dünya ikincisi olduğumuz kuru yemişi, ölçülü miktarda almanın sağlıklı yaşama katkı sağlayacağı bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, kuru yemişin insan sağlığına yararına ilişkin bilimsel yayınların bulunduğunu söyledi.

"Kuru yemişin aşırı şekilde değil, ölçütlü tüketilmesi iyi kolesterolü artırır" diyen Türk, özellikle fındık, Antep fıstığı, kabak çekirdeğinin kanda iyi kolesterolün lehine bir artışa neden olduğuna işaret etti.

Bunun da kalp krizi ve beyin kanamasının nedeni olan damarlarda kireçlenmeyi azalttığını belirten Türk, şunları söyledi:

"Ancak kuru yemişin yararı, kesinlikle aşırı tüketilmesi gerektiği şeklinde değerlendirilmemeli... Aşırı kuru yemiş tüketmek sağlayacağı yarardan çok aşırı kalori alınması gibi bir sakıncaya neden olur. Bu nedenle ölçülü miktarda, günde bir sadece 'bir kaç çeşitten toplam bir avuç' gibi ölçülerde tüketilmelidir. Bunun için de kuru yemiş tüketerek sağlığına katkı sağlamak isteyenler mutlaka kendi doktorları ya da diyetisyenlerle görüşmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber